Ігор Баб’юк: Ми хочемо, щоб молоді люди протистояли «загальноприйнятим» нормам (#10)



В Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Івасюка з нагоди тижня права відбулася презентація форум-театру «Молодь проти корупції та насилля! Молодь за європейські цінності». Участь у заході взяли представники бібліотеки, учнівська та студентська молодь.



Методика форум-театру, пояснив координатор проекту, заступник голови обласної організації «Комітет виборців України» Ігор Баб’юк, полягає в тому, щоб якусь проблему показують на сцені, обіграють її, але не показують, як із цієї ситуації вийти. Головна ідея – залучити до вирішення питань аудиторію: «Ми говоримо з молоддю про такі ганебні явища як корупція і насилля, які часом  проникають у наше життя. Досить часто люди не  задумуються про ці явища, поки це не торкається їх персонально. І для того, щоб більш активно обговорювати такі ситуації, ми запропонували форму форум-театру. В рамках нашого проекту було проведено дводенний тренінг, ми підготували дві групи акторів, які складаються зі школярів та студентів, і зараз уже проводимо інформаційну кампанію у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах міста».
Форум-театр, додав Ігор Баб’юк, насправді дуже умовно можна назвати театром, адже тут немає ні реквізитів, ні чіткого сценарію, натомість дві головні умови – це ситуація, яка показується і обговорюється, і емоції. Ситуацію потрібно пропустити через себе і подивитися, наскільки реально її змінити. На сьогодні колективом напрацьовано уже 5 таких міні-вистав, які презентують в освітніх закладах, і те, що глядачі беруть активну участь в обговореннях, пробують себе у ролі головних персонажів, свідчить про успішність цього методу.



Корупція – це не лише хабар і підкуп, це набагато ширше поняття. Мова йде, фактично, про корупційність нашої свідомості, коли люди прагнуть «повирішувати» свої питання через родичів, знайомих, якісь інші зв’язки – всупереч законним шляхам. Найгірше те, що цих звичних схем ніхто ламати не хоче. І дуже часто в суспільстві відбувається так, що людина, яка хоче  протистояти цій схемі, виглядає як «біла ворона».
«Ми хочемо стати на бік «білих ворон», на  бік тих людей, які дійсно живуть за певними принципами. І, можливо, ці принципи на сьогодні ідуть у розріз із тим середовищем, в якому ми живемо, але ми хочемо, щоб цих «білих ворон»,  які б думали і говорили, що «так, там купують, а я буду іти по знаннях, так, там домовляються, а я буду діяти тільки за рахунок своїх можливостей і своїх здібностей», було більше. Це набагато важча дорога, але,  принаймні, так народжуються успішні люди, а коли зявляються успішні люди, з’являється успішна нація. Ідея полягає в тому, щоб молоді люди, які живуть в цій країні, для себе, а не для когось,  прийняли певні принципи, за якими вони будуть жити, прийняли певну поведінку,  за якою вони будуть формувати своє майбутнє життя. Я розумію, що це досить складно, але мені хочеться, щоб таких людей було багато», – підсумував заступник голови обласної організації КВУ.
Учасникам заходу продемонстрували дві вистави із «шкільного» репертуару, на практиці показавши, як діє форум-театр. Цей метод, зазначили організатори, можна активно використовувати у різних сферах, адже діапазон питань, які можна піднімати у виставах форум-театру – необмежений.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо проблему обговорювати і спільно шукати рішення – вона перестає бути складною: вистави форум-театру відбулися у ЗОШ №8 та №22