Активне обговорення викликали вистави форум-театру у Чернівецькій ЗОШ №3 (#11)



Так, зокрема, багато думок і пропозицій прозвучало від учнів щодо ситуації у виставі «Шкільний інцидент». «Не можна, щоб хтось утискав твої права», «Потрібно відстоювати свою думку», «Варто знайти підтримку серед однокласників», «Звернутися за допомогою до соціального педагога» – такі варіанти дій для головної героїні вистави запропонували старшокласники. 

Намагатися вийти з конфліктної ситуації, але, при цьому, що дуже важливо, не відповідати агресією на агресію – головне завдання людини, що потрапила у складне становище, зазначив координатор проекту Ігор Баб’юк. Основна причина, через яку виник конфлікт у конкретній ситуації – соціальна нерівність, важливу роль відіграло і виховання однокласниць-агресорок.  Аналогічна ситуація могла виникнути і в колективі батьків під час батьківських зборів. 



Організатори спільно з учнями обговорили поняття «масової психології», а також розглянули можливі шляхи для вирішення подібних  конфліктів. Насамперед, потрібно дати зрозуміти тим, хто здійснює тиск, що статус не має ролі. По-друге, варто заручитися підтримкою класу, тоді є шанс відстояти свою думку колективно, до того ж, тиснути на групу чинити значно важче, ніж на одну людину. По-третє, якщо супротивників двоє-троє, з ними можна просто не спілкуватися, або робити це тільки у присутності свідків – вчителя, психолога чи когось іншого. 



Якщо виник конфлікт, наголосив Ігор Баб’юк, дуже важливо,  щоб у цьому конфлікті з’явилося «світло», адже якщо залишитися сам-на-сам з проблемою, вона тільки загостриться, і результатом може бути навіть суїцид. У такій ситуації треба зробити все, щоб розімкнути коло самотності: шукати містки, залучати когось, кому ви довіряєте – і не обов’язково це має бути людина зі шкільного оточення. З іншого боку, не можна бути байдужим, якщо таке трапляється з кимось іншим, а не з вами, треба увійти в положення цієї людини. «Ви можете не погоджуватись з її принципами, але ви маєте ставитися до них з повагою, але це принципи цієї людини, вона  на них вихована, і її треба підтримати», – додав він.
«Ми заклопотані, у нас багато справ, багато всього, а повз нас проходить чиясь доля, єдине в світі життя, тому звертайте увагу, підтримуйте цю людину, навіть якщо ви їй не симпатизуєте, не допускайте одиноких людей, тому що одинока людина може вчинити що завгодно. Ви формуєте своє життя, ви приймаєте рішення, і не тільки щодо себе, а й щодо інших людей, і від того, чи ви їх підтримуєте чи не підтримуєте, може залежати їх майбутнє», – підсумувала співорганізатор заходу Галина Прокопик.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо проблему обговорювати і спільно шукати рішення – вона перестає бути складною: вистави форум-театру відбулися у ЗОШ №8 та №22

Ігор Баб’юк: Ми хочемо, щоб молоді люди протистояли «загальноприйнятим» нормам (#10)