Участь у форум-театрі взяли студенти економічного факультету ЧНУ (#7)



Корупція у студентському середовищі – наскільки гостро стоїть сьогодні це питання, спробували розібратися організатори та учасники форум-театру спільно зі студентами-п’ятикурсниками економічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича. 



Студентам спочатку пояснили сам принцип дії форум-театру. Цю методику, за словами, Ігоря Баб’юка, сьогодні досить активно використовують як на Заході, так і в Україні з метою вирішення конфліктів. На сьогодні є навіть асоціація учасників форум-театрів, які проводять міжнародні конференції, висвітлюють соціальні проблеми і, фактично, намагаються знайти способи їх розв’язання. «Методика форум-театру унікальна тим, що насправді вона не дає відповіді, але вона змушує задуматися, і кожна людина знаходить для себе відповідь сама», – пояснив він. 



Форум-театр, який, насправді, має дуже мало спільного зі справжнім театром, базується на двох основних речах – ситуації та емоції.  У цьому плані, як зауважив один з організаторів – практичний психолог Ігор Огданський, він більше наближений до психодрами. Зважаючи на те, що кожен з нас у своєму житті грає безліч ролей залежно від обставин, завжди є ризик потрапити як у роль жертви, так і в роль того, хто пригноблює. Завдання форум-театру, який ще називають «театром пригноблених»,  – показати, як не стати ні жертвою, ні переслідувачем та подивитися, які є альтернативи.
Увазі глядачів представили міні-виставу «Ситуація в гуртожитку». За сюжетом студентка-першокурсниця потрапляє у ситуацію, коли на неї починають чинити тиск старші сусідки по кімнаті, а також виникає конфлікт із комендантом гуртожитку через порушення правил. Діяти за загальними «правилами», давши хабар, чи дотримуватися своїх принципів і опинитися на вулиці? Або, можливо, знайти якийсь інший спосіб вирішити це питання? Дати відповіді організатори запропонували глядачам.
Окрім аналізу дій персонажів студенти також обговорювали загальні речі: що відчуває людина, яка бере хабар, який імідж вона собі створює, які наслідки це за собою тягне, і навпаки – які емоції переживає людина, що відмовляється чинити корупційні дії. П’ятикурсників закликали з різних позицій дивитися на ситуації, добре зважувати свої вчинки і пам’ятати, що хоча рухатися «проти течії» складно – водночас це можливо.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо проблему обговорювати і спільно шукати рішення – вона перестає бути складною: вистави форум-театру відбулися у ЗОШ №8 та №22

Ігор Баб’юк: Ми хочемо, щоб молоді люди протистояли «загальноприйнятим» нормам (#10)